a càrrec del Dr. Alejandro L. Madrid (Cornell University, NY)

dins el cicle “Present i futur de la musicologia catalana”. Modera: Emili Ros-Fàbregas


Data: 21 d’octubre de 2021, a les 6 de la tarda. Sessió en línia. Seminari Web.

Enllaç d’inscripció https://www.iec.cat/jornades/activitatsSCMUS2021.asp Termini 21 d’octubre a les 14 h.

També s’emetrà en directe pel canal de Youtube https://youtu.be/XI5xLDGyrog

Conferència, i posterior col·loqui, que reflexiona sobre les formes en què la vida i l’obra de la compositora cubana Tania León (n. 1943) han estat representades per a crear la idea d’un llegat artístic. Aquesta revisió es desenvolupa a partir de tres conceptes: representació, identitat i llegat. La primera part és una exploració de les maneres en què Tania León ha estat representada en la literatura sobre música dels Estats Units i Llatinoamèrica, sovint seguint la lògica de les polítiques identitàries. La segona part s’enfoca en els discursos d’auto-representació de la compositora, posant especial èmfasi en la forma en què León ha rebutjat sistemàticament aquestes etiquetes identitàries i en les implicacions d’aquest rebuig. La secció final avalua el llegat actual d’una artista, educadora, gestora i activista comunitària en relació amb els processos de canonització que han envoltat la figura de Tania León i la seva obra en els darrers anys.

La conferència de la Dr. Madrid se situa en el marc del Cicle “Present i futur de la musicologia”, que pretén reflexionar entorn dels reptes de futur de la disciplina musicològica.

Alejandro L. Madrid (Cornell University, NY). Catedràtic-investigador i director del Departament de música de la Cornell University i doctor en musicologia i estudis culturals comparats per l’Ohio State University. Els seus treballs exploren qüestions de cultura corporificada, afectivitat i política en músiques doctes, populars i art sonor llatinoamericà. Alguns dels seus llibres més recents són: Tania León’s Stride: A Polyrhythmic Life (University of Illinois Press, 2021) i En busca de Julián Carrillo y el Sonido 13 (Universidad Alberto Hurtado, 2020). El 2017, Madrid va ser guardonat amb la Dent Medal de la Royal Musical Association per la seva “destacada contribució a la musicologia”, sent el primer musicòleg iberoamericà en rebre aquest prestigiós reconeixement. Entre d’altres premis també ha rebut el Mexico Humanities Book Award de la Latin American Studies Association, el Béla Bartók Award de l’ASCAP Foundation, els premis Robert M. Stevenson, Ruth A. Solie i Philip Brett de l’American Musicological Society, el Woody Guthrie Book Award de la International Association for the Study of Popular Music, el Premio de Musicología Samuel Claro Valdés i el Premio de Musicología Casa de les Américas. Actualment, Madrid és editor de la sèrie Currents in Latin American and Iberian Music de l’Oxford University Press i coeditor de la revista Twentieth-Century Music.