El 25 de febrer es va celebrar la primera conferència d’enguany de la SCMus a càrrec de la Dra. Martha E. Thomae (investigadora postdoctoral a la Universitat Nova de Lisboa) amb el títol “Musicología digital: trabajando en la intersección entre musicología y tecnología”. L’acte, presentat per Emili Ros-Fàbregas, va tenir lloc a la Sala Nicolau d’Olwer (C/Carme, 47, seu de l’Institut d’Estudis Catalans), de 18:00 a 20:00 h. L’acte també es va poder seguir en línia.
A continuació, trobareu un resum de la conferència i un breu paràgraf del currículum.
“En aquesta ponència compartiré la meva experiència treballant a la intersecció entre musicologia i tecnologia, explorant com les eines digitals han transformat l’estudi i la preservació del repertori musical antic. El meu recorregut en aquest camp va començar al centre d’investigacions Distributed Digital Music Archives & Libraries (DDMAL) de la Universitat de McGill, on vaig participar en el desenvolupament de sistemes de reconeixement òptic de música (optical music recognition, OMR) aplicats a la notació quadrada, facilitant-ne l’accés i la recerca.
Paral·lelament, la meva investigació doctoral es va centrar en la preservació digital dels llibres de polifonia de la Catedral de Guatemala, utilitzant diverses tecnologies: OMR, interpretació automàtica del ritme en notació mensural, eines computacionals per a l’anàlisi del contrapunt i un editor en línia especialitzat en notació antiga. Actualment, a la meva etapa postdoctoral, el meu treball s’orienta al desenvolupament d’eines per a l’estudi del cant pla.
L’objectiu d’aquesta conferència és oferir una visió de com l’aplicació de tecnologies digitals a l’estudi de la música antiga no només contribueix a preservar-la, sinó que també amplia les possibilitats d’accés i anàlisi. A través d’aquests desenvolupaments, és possible facilitar-ne la cerca, reproduir-la en àudio, transcriure-la automàticament a notació moderna i emprar eines computacionals per estudiar-les en profunditat.
Martha E. Thomae va obtenir el seu doctorat i mestratge en Tecnologia Musical a la Universitat de McGill (Canadà), amb una Llicenciatura en Matemàtica de la Universidad del Vall de Guatemala. Actualment és investigadora postdoctoral al projecte ECHOES (Universitat NOVA de Lisboa), on treballa en la codificació i anàlisi de cant pla per mitjà de l’ús de tecnologia. Com a part de la seva tesi doctoral, va treballar a la codificació semiautomàtica del primer dels Llibres de Polifonia de la Catedral de Guatemala fent ús de tecnologies de reconeixement òptic de caràcters musicals, alineament automàtic de veus en notació mensural, i detecció automàtica d’errors de contrapunt. Els seus interessos acadèmics inclouen la musicologia digital, les humanitats digitals, la preservació del patrimoni cultural, la codificació musical, la música antiga i la recuperació de la informació. Actualment és membre de la Junta Directiva de Music Encoding Initiative (MEI) i co-dirigent d’un dels seus Grups d’Interès (MEI Mensural)”.
En aquest enllaç trobareu la “Conferència Musicología digital: trabajando en la intersección entre musicología y tecnología”: